My Image

Recepten


Lente/Zomer



Pasta met Kruiden


Recept is voor 4 personen

Dit heb je nodig
- 4 handjes met kruiden (basilicum, peterselie, selderij, bieslook, tijm, oregano)
- 6-8 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 of 2 tenen knoflook, gepeld
- klein beetje zout en peper
- 250 gram volkoren spaghetti

Zo maak je het
1 pureer met de staafmixer de kruiden met knoflook, olijfolie, peper en zout tot een dikke kruidenolie ontstaat
2 kook pasta beetgaar en giet af
3 giet de kruidenolie over de pasta en hussel goed door elkaar


Zomer/Herfst


Courgette-Koekjes


Recept is voor 4 personen

Dit heb je nodig
- 1 courgette
- 50 gram fetakaas
- 1 ui
- 1 eetlepel fijngesneden verse munt
- 1 ei
- theekopje meel (of bloem)
- paneermeel
- olijfolie

Zo maak je het
1 rasp de courgette grof
2 schil de ui en snij die in heel kleine stukjes
3 verkruimel fetakaas
4 doe courgette, ui, fetakaas, munt, ei en meel bij elkaar in een kom
5 kneed alles goed door elkaar
6 maak koekjes van het mengsel van ongeveer 5 cm
7 rol ze door het paneermeel en bak ze in ongeveer 20 minuten zachtjes in de koekenpan met een beetje olijfolie


Bloemen-Kruidenboter met zeekraal


Recept is voor ca 10 personen

Dit heb je nodig
- handjevol eetbare bloemen zoals lavendul, goudsbloem, viooltjes, of bloemetjes van verse kruiden
- handjevol kruiden zoals rozemarijn, tijm, bieslook
- 150 gram boter
- paar takjes zeekraal
- 1 teentje knoflook

Zo maak je het
1 snij of scheur de kruiden klein
2 knijp de knoflook fijn in knoflookpers
3 haal voorzichtig de bloemblaadjes los en snij of scheur de grote bloemen eventueel in kleinere stukjes
4 meng bloemen, kruiden, fijngesneden zeekraal en knoflook door de boter
5 voeg eventueel nog wat geraspte citroenschil door de boter.

Lekker op een cracker of zelf gebakken broodje


Herfst/Winter


Boerenkool-Wafels

Recept voor ongeveer 10 wafels

Dit heb je nodig
- 1 groot ei
- 150 ml melk / soya melk of amandel melk
- 150 gr bakmeel
- 3 el plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
- 100 gr fijn gesneden boerenkool
- 100 gr verkruimelde feta of gemalen kaas

Zo maak je het
1 Was de boerenkool en snij of scheur het in hele kleine stukjes.
2 Klop het ei schuimig, klop de melk en de olie erdoor en daarna beetje bij beetje het bakmeel.
3 Schep als laatste de boerenkool en de helft van de feta of kaas erdoor.
4 De andere helft van de feta of kaas kun je, als de wafels klaar zijn, er overheen strooien.
5 Verhit een (elektrisch) wafelijzer. Vet deze van te voren dun in met olie.
6 Schep met een lepel een hoopje beslag in het wafelijzer. Niet teveel want anders loopt het er aan de zijkanten allemaal uit.
7 Doe het wafelijzer dicht en bak de wafels in ongeveer 2 minuten goudbruin. Neem de wafels uit het ijzer en bak op dezelfde manier de rest van de wafels.



Romige Wortelsoep

Recept voor 4 personen

Dit heb je nodig
- milde olijfolie
- 500 gram wortelen
- 1 ui
- stukje gemberwortel
- 1 sinaasappel
- 1 liter bouillon
- 2 eetlepels crème fraiche
- verse kruiden, bijv. peterselie, bieslook

Zo maak je het
1 snij de wortelen in kleine plakjes
2 pel de ui en snij in kleine stukjes
3 schil de gemberwortel
4 pers de sinaasappel
5 bak de worteltjes, uien en de gember in wat olie in soeppan
6 voeg 1 liter bouillon toe
7 voeg de geperste sinaasappel met vruchtvlees toe
8 laat 10-15 minuten zachtjes doorkoken
9 verwijder de gemberwortel met schuimspaan
10 voeg crème fraiche toe - pureer de soep met de staafmixer
11 serveer met wat verse kruiden, bijv. peterselie, bieslook

Kies voor bouillonblokjes met minder zout en voeg kruiden toe voor meer smaak.


Pompoensoep met Appel

Recept is voor 4 personen

Dit heb je nodig
- 1 oranje pompoen
- 1 ui
- 3 friszure appels
- 1 theelepel kaneel
- 1 liter bouillon
- 1 bekertje crème fraiche
- olijfolie

Zo maak je het
1 pompoen met schil in stukken snijden en pitten verwijderen
2 pompoen in water 15 minuten zachtjes koken, afgieten en uit laten lekken
3 of pompoen in kleine stukjes snijden met schil en roerbakken
4 ui in kleine stukjes snijden
5 appels in stukken snijden en klokhuis verwijderen
6 fruit de ui en de pompoen en de appel in olijfolie met de kaneel
7 bouillon toevoegen en zachtjes laten koken
8 soep met de staafmixer pureren
9 crème fraiche toevoegen en door de soep roeren

Kies voor bouillonblokjes met minder zout en voeg kruiden toe voor meer smaak.

Met de foodconcepten van Studio De Kinderkooktuin leren kinderen en hun ouders waar het voedsel op hun bord vandaan komt. En hoe je heerlijke gerechten bereid die passen binnen een bewust en verantwoord voedingspatroon. Met (zee)groenten, fruit en peulvruchten in de hoofdrol. Basiskennis voor een duurzame en gezonde leefstijl. Voeding ligt immers aan de basis van gezondheid.

Stacks Image 54
Stacks Image 60
Stacks Image 57
My Image