My Image

Visie en Missie


Missie
Het aanleren van een gezonde leefstijl is net zo belangrijk als leren lezen, schrijven en rekenen. Je hebt er een leven lang profijt en plezier van. Je voelt je fitter, je hebt meer energie, kunt je beter concentreren en je zit lekkerder in je vel als je dagelijks voldoende beweegt en gezond eet.

Door middel van creatieve foodconcepten, producten en lespakketten leren kinderen en hun familie waar het voedsel op hun bord vandaan komt en hoe je heerlijke gerechten bereid die passen binnen een bewust en verantwoord voedingspatroon. En zo stimuleer je het proeven en ontdekken van gezonde pure smaken. Met plantaardige ingredienten uit de grond en uit de zee.


Visie
Voeding ligt aan de basis van gezondheid. Kinderen krijgen informatie over voeding in relatie tot gezondheid, landbouw, natuur, milieu en klimaat, duurzaamheid en eerlijke handel. Denk hierbij aan voedselafdruk, voedselverspilling, voedselketen, seizoenen, herkomst producten, biologische producten en schijf van 5.

Basiskennis voor een gezonde, eerlijke en groene wereld waarvan zij de toekomst zijn.


Waarom dit initiatief?
Studio De Kinderkooktuin is gestart met educatieve workshops voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar. Het bleek een succesvol concept: kinderen kregen interesse voor het voedsel omdat ze zelf hadden meegewerkt aan de bereiding van een smakelijk gerecht.

Kinderen leerden dat eten niet uit de supermarkt komt, maar uit de grond. En dat de seizoenen een grote rol spelen bij het aanbod van verschillende groenten. Zo ontstaat meer respect en bewustzijn voor natuur, landbouw en de voedselketen.

Kinderen leerden ook dat niet alle worteltjes even mooi en recht zijn. En dat sperziebonen, courgettes of tomaten hier in de winter niet buiten groeien. Dat er veel energie nodig is om producten buiten het seizoen aan te bieden, omdat ze uit verwarmde kassen of uit het buitenland komen.


Gezondheid en Educatie

Door kinderen bewust te maken van waar hun voedsel vandaan komt, ontstaat waardering voor gezond voedsel. Bovendien leren kinderen nieuwe smaken ontdekken. Studio De Kinderkooktuin wil een bijdrage leveren aan een meer bewuste en gezondere leefstijl.


Studio De Kinderkooktuin draagt een steentje bij aan een gezonde leefomgeving door de keuze voor zoveel mogelijk seizoensgebonden biologische producten van dichtbij, en door het tegengaan van voedselverspilling.

Daarnaast werkt Studio De
Kinderkooktuin zoveel mogelijk samen met ondernemers die zich bewust zijn vanĀ­ hun ecologische voetafdruk op de aarde.
My Image