My Image

Visie en Missie


Missie
Kinderen van 4 tot en met 16 jaar leren waar het voedsel op hun bord vandaan komt. Waar groente en fruit vandaan komen. Hoe ze groeien en wat je er allemaal mee kan doen.

Visie
De Kinderkooktuin leert kinderen de basisbeginselen van moestuinieren en koken. Basiselementen om later op een bewuste en gezonde manier te eten en te leven. Voeding ligt immers aan de basis van gezondheid.

De Kinderkooktuin maakt met de presentatie van het KinderMoestuinpakket, haar missie compleet.

Kinderen leren niet alleen heerlijke gerechtjes bereiden, maar maken zich op een speelse en eenvoudige manier de basis van zaaien, oogsten, koken en gezond eten eigen. Ze ontdekken hoe groenten, kruiden en eetbare bloemen groeien en wat je ermee kunt bereiden. De gerechtjes bevatten de groenten, kruiden en eetbare bloemen uit hun eigen moestuintje.

Oudere kinderen krijgen ook informatie over onderwerpen die te maken hebben met natuur & milieu, duurzaamheid en eerlijke handel. Denk hierbij aan onderwerpen als seizoensgebonden koken, energiezuinig koken, voedselafdruk, afvalscheiding, biologische producten en gezonde voeding. Basiskennis voor een eerlijke en groene wereld waarvan zij de toekomst zijn.

7 smakelijke thema’s
Het Kindermoestuinpakket wordt geleverd in 7 aansprekende en smakelijke thema’s:
Pasta Pesto
Pizza en Hartige Taart
Groenten friet en Chips met Dip
Zoete koek en Taart
Soep en Stamppot
High tea met bloemen en kruiden
Sushi en Tempura

Afhankelijk van het thema zijn bijbehorende zaden, eenvoudige recepten en enkele biologische ingrediënten toegevoegd.

Waarom dit initiatief?
De Kinderkooktuin is gestart met workshops voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar. Het blijkt een succesvol concept: kinderen krijgen interesse voor het voedsel omdat ze zelf hebben meegewerkt aan de bereiding van een smakelijk gerecht. Wat is nu leuker dan te zorgen dat kinderen zelf een moestuintje hebben, waar ze groenten en kruiden kunnen kweken, plukken en vervolgens gebruiken bij het koken. Dit vormt de basis voor het idee van een heuse moestuin die qua omvang behapbaar is en door grotere kinderen al helemaal zelf kan worden verzorgd.

Innovatief
Het KinderMoestuinpakket is een compleet concept, waarin de nadruk wordt gelegd op de hele keten van zaaien, verzorgen, oogsten tot koken. Zelfs op deze kleine schaal wordt voor kinderen, en hun ouders, de hele keten zichtbaar.

Stad/land relatie
Kinderen leren ook wat voor effect de verzorging van plantjes, het weer en klierbeestjes hebben op het resultaat.

Kinderen leren dat eten niet uit de supermarkt komt, maar uit de grond. En dat de seizoenen een grote rol spelen bij het aanbod van verschillende groenten. Zo ontstaat meer respect en bewustzijn voor natuur, landbouw en de voedselketen.

Kinderen leren bijvoorbeeld dat niet alle worteltjes even mooi en recht zijn. En dat sperziebonen, courgettes of tomaten hier in de winter niet buiten groeien. Dat er veel energie nodig is om producten buiten het seizoen aan te bieden, omdat ze uit verwarmde kassen of uit het buitenland komen.

Gezondheid en Educatie
Door kinderen bewust te maken van waar hun voedsel vandaan komt, ontstaat waardering voor gezond voedsel. Bovendien leren kinderen nieuwe smaken van groenten en kruiden. Op diverse scholen wordt al aandacht besteed aan het kweken van groenten. Het KinderMoestuinpakket vormt hierop een mooie aansluiting. In het KinderMoestuin Werkboek staan tips en adviezen om je voedselafdruk te verkleinen, wat eerlijke handel is en hoe je energiezuinig kunt koken. De Kinderkooktuin wil op deze manier een bijdrage leveren aan een meer bewuste en gezondere leefstijl.

Kleinschalige stadslandbouw
Omdat een grote moestuin bewerkelijk is en in de stad bij de meeste mensen de ruimte ontbreekt om een moestuin aan te leggen is gekozen om een klein moestuintje te ontwikkelen. Geschikt voor een kleine stadstuin, (dak)terras of balkon. De moestuin bestaat uit en plantzak van 100 cm bij 40 cm, uit jute vervaardigd, die wordt gevuld met (biologische) tuinaarde. Door de vakindeling van de plantzak kunnen groenten en kruiden makkelijk gescheiden worden gehouden en er is voldoende ruimte voor diversiteit.

Hoewel de moestuin klein is, levert dit bij aan ‘groen’ in de stad. Juist doordat het kleinschalig is, is het geschikt en passend voor in de stad.

Duurzaamheid en klimaat
Het KinderMoestuinpakket is volledig duurzaam geproduceerd. De tas en de plantzak zijn gemaakt van jute, een plantaardige vezel die tot sterke draden kan worden gesponnen. De juteplant die veelal groeit in India, Bangladesh en China, neemt grote hoeveelheden broeikasgas, o.m. CO2, uit de lucht. Dit zorgt voor afname van het broeikaseffect.

Bovendien is jute biologisch afbreekbaar en kan de plantzak na verloop van tijd zelf verweren waardoor we geen extra afval creëren.

De productie van de jute plantzak en tas vindt plaats in India en worden geleverd door ‘Pure Jute’. Dit bedrijf zorgt ervoor dat de werknemers in India op eerlijke wijze worden beloond voor hun arbeid.

De vrolijke vormgeving, gericht op jonge kinderen, de eenvoudige schrijfstijl van het werkboek en de praktische insteek zijn de ingrediënten die de KinderMoestuin voor iedereen toegankelijk maken.

De Kinderkooktuin draagt een steentje bij aan een gezonde leefomgeving door de keuze voor groene stroom, biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en afval scheiding.

Daarnaast is het
KinderMoestuin pakket­ groen en eerlijk geproduceerd met respect voor mens en natuur. Hiervoor is samen gewerkt met ondernemers die zich bewust zijn van­ hun ecologische voetafdruk op de aarde.
My Image